Műanyag ablak méretek, hogyan mérjünk?

Szponzorált tartalom

műanyag ablak méretek

műanyag ablak méretek

Azt már szinte mindenki tudja, hogy a nyílászáróknak fontos szerepe van abban, hogy minél kevesebbet költsünk a téli időszakban a fűtésre. Ugyanez igaz lehet nyáron is, amikor a klíma megy. Ennek fényében mindenképp jó döntés a korszerűsítés, ám mielőtt nekifutunk a dolognak, nem árt, ha a következő néhány dologra kellőképp odafigyelünk!

A megfelelő méretek műanyag ablak beépítésénél különösen fontosak, hiszen előfordulhat, hogy nem szabvány méretekkel kell dolgozni. Az ablakcserénél már meglévő nyílást kell mérni és annak adottságaihoz igazodni, amikor ablakot vásárlunk. Persze lehetőség van kisebb vagy nagyobb ablakok beépítésére is, ám ehhez már sokkal bonyolultabb szempontokat kell figyelembe vennünk. Ebben az esetben jó, ha van egy ablakos szakember, aki segít a méretvételben.

Az első dolog, amire figyelni kell, hogy a nyílás mérete és az ablak mérete nem egy és ugyanaz. Érdekesség, hogy a tényleges tokméret nem egyezik az ablakhoz megadott méretekkel. Körülbelül két centi eltéréseket figyelhetünk meg, amelyek a beépítési hézagok miatt vannak.

Mindig többször kell mérni! Hiába, érdemes biztosra menni, ez pedig mindössze néhány perccel több munkát igényel, tehát megéri. Aki látott már beépítés közben ablakot, az tudhatja, hogy a műanyag ablak méreteknél ez a 20 mm különbség arra szolgál, hogy a beállításnál ki lehessen ékelni a nyílászárót. A keret körül lévő hézagokat megfelelő szigetelő anyagokkal tömítik végül, tehát nem kell megijedni tőlük.

A méreteknél az első szám a szélességet jelöli, míg a második adat a magasságot. A külső tok méreteire vonatkoznak ezek az adatok, tehát nem magára az üvegezett részre! Ez is fontos, hiszen mikor elképzeljük, hogy egy 150×150-es ablakot szeretnénk, akkor ez a műanyag ablak méret nem az üveg méreteket jelöli majd. Mindig a külső tok méreteit kell megadnunk, amikor ablakot rendelünk!

Összegezve: a névleges méret miatt eltérések lehetnek az ablaknál megadott méretek és a nyílás méretei között. A beépítésnél ezek a rések el fognak tűnni, nem fognak látszódni, viszont fontos szerepük van, muszáj hézagnak lennie! Ha szeretne biztosra menni az ablak méreteket illetően, akkor forduljon bizalommal az Ablakban Otthon szakembereihez!