Klímatisztítás egyszerűen, fertőtlenítő habbal.

Szponzorált tartalom

klímatisztítás

klímatisztítás

Azt hiszem, manapság nagyon kevés ember van, aki nem használ légkondicionáló berendezést. Akár otthon, akár az irodában, az autóban vagy boltokban, de mindenki találkozik légkondival. A vélemények megoszlanak róla, sokan el sem tudják képzelni nélküle az életüket, főleg a fülledt nyári hónapokban, de vannak olyanok is, akik kerülik a légkondit, ha lehet. Van, aki érzékeny a hideg levegőre, megfázik tőle vagy torokgyulladást kap, esetleg még arcüreggyulladást is. Tényleg nem játék egy klíma, de okosan kell használni és akkor nem lesz baj. Semmiképpen nem jó, ha a hideg levegőt telibe az arcunkra vagy mellkasunkra irányítjuk, mert bár eleinte jól esik a hűvös, könnyen megfázhatunk, pláne, ha izzadtan vagy még vizesen ülünk be a légkondi alá vagy az autóba. Úgy érdemes beállítani a klíma rácsait, hogy az ablakra vagy mögénk érkezzen a hideg levegő, ne közvetlenül ránk; a szobában pedig vagy közvetlenül a klíma alá lefelé, vagy teljesen fölfelé, a fejünk fölött menjen a levegő. Ezekkel az egyszerű szabályokkal tényleg csak élvezetes felfrissülést fog hozni a légkondi, légúti megbetegedéseket nem.

Ha már a légúti betegségeknél tartunk, mindenképpen fontos beszélni a klímák helyes tisztításáról és karbantartásáról. Sokan úgy gondolják, hogy amikor felszerelik a klímát, akkor tiszta az egész és ez az állapot kitart évekig, tehát nem kell semmit csinálni a légkondicionálóval. Ez hatalmas tévedés, ugyanis a klímák a baktériumok, vírusok és gombák melegágyai, mivel az év nagy részében használaton kívül vannak. De még ha használjuk is őket, akkor sincsenek bekapcsolva egész nap. Megtelepednek a kórokozók a légkondiban, és amikor használni kezdjük, mondjuk nyár elején, akkor a koszos levegőt fogja kifújni a klíma, mi pedig simán belélegezzük. Általában érezni is a levegő szagán, hogy ráférne a légkondira egy alapos takarítás, de minden esetben érdemes elvégezni ezt az egyszerű és gyors műveletet, nem csak akkor, amikor már nem tudunk megmaradni a szobában a szagoktól.

Ahhoz, hogy ki legyen takarítva a légkondi, nem feltétlenül kell szakembert hívni, az autót pedig nem szükséges elvinni a szervizbe. Aki vállalkozó szellemű és szereti maga csinálni a dolgokat, az nagyon egyszerűen ki tudja tisztítani a klímát. Nem kell hozzá semmi speciális dolog, csak egy klíma fertőtlenítő spray, amit be lehet szerezni az autós boltokban vagy online, a webshopokban. Egy flakon elég egy klímához, úgyhogy, ha valaki csak az autóját szeretné rendbe tenni, annak elég egyetlen spray-t vásárolni, aki pedig az otthoni légkondit is kezelésbe venné, az legalább kettő flakonra ruházzon be. El sem lehet rontani a klímatisztítást, mert a flakonon részletes leírás mondja el, hogy mit kell tenni. Első lépésként fel kell rázni a flakont; ez eddig nem túl meglepő, mert a hajhabtól kezdve a gyümölcsleven át mindent fel kell rázni használat vagy fogyasztás előtt. Utána el kell indítani az autó motorját, hogy menjen a légkondi is, a leghidegebb fokozatra kell állítani és belső keringésre. A szellőző rácsokat ki kell nyitni, de talán ez sem meglepő. Az előkészületek fázishoz tartozik még az első ülések előre húzása és ledöntése, ez a lépés segít, hogy hozzáférjünk a klímához. Ha mindezzel megvagyunk, a testünktől távol tartva be lehet nyomni a spray-t, majd a hátsó lábtartóhoz téve békén kell hagyni. Minden ajtót célszerű becsukni, mert így lesz igazán értelme a belső levegő keringetésnek. Ha mindezzel megvagyunk, nincs más hátra, mint kibontani egy sört vagy inni egy kávét, mert 15 percig hagyni kell a spray-t, hogy végezze a dolgát. A negyed óra leteltével ki lehet nyitni az ajtókat, átszellőztetni az utasteret, majd pedig leállítani a motort.

Nem egy bonyolult dolog, ráadásul időt sem igazán vesz el a klíma kitisztítása, de miután végeztünk vele, kellemes citrusos illat fog fogadni az autóban (attól függően, hogy milyen illatú spray-t vettünk) és ez így lesz még hetekig, szóval nem csak a klímát takarítottuk ki, de még az illatosító árát is megspóroltuk.