Reneszánszát élő kazánszén

Kazánszén

Kis hazánk a mérsékelt égövön terül el, aminek megvannak a maga előnyei, de egyben a hátrányai is. Ez főként azt jelenti, hogy az év majdnem felében szükség van arra, hogy valamilyen fűtést alkalmazzunk, hogy megfelelő hőmérsékletet teremtsünk otthonunkban. Felmerül egyből a kérdés, hogy mivel érdemes tüzelni? Tény, hogy a különböző fajtájú szén árak jelentősen eltérhetnek egymástól. Ezt minden esetben vegyük figyelembe. Vannak azonban, akik a gázra vagy éppen a fára esküsznek.

Nem lehet egy bizonyos termékre konkrétan azt mondani, hogy ez a tökéletes, mert ha kalóriaértékét tekintve még az is lenne, akkor sem biztos, hogy megfelelőek a beszerzési körülmények. Megeshet, hogy a szén árak igen alacsonyak, de a fuvarozás olyan messziről történne meg, hogy az egyből előnytelenné teszi a vásárlást. Ettől függően, ha jó helyen élünk, mondjuk egy kitermelő közelében, akkor már nem kérdés, hogy mit kell beszerezni tüzelőnek. A szén árak továbbá a kialakítás és természetesen a típus, de végső soron a fűtőérték tekintetében is eltérhetnek egymástól.

Ha már mindenképpen úgy döntünk, hogy szénnel fűtünk, akkor nézzük meg kicsit jobban, hogy mégis milyen hatással van ez a környezetre! Jó pár évvel ezelőtt intenzív kampány zajlott a kazánszén és minden más fosszilis tüzelő ellen, hiszen ezek gyakran magas kéntartalommal bírnak. Ebben természetesen van igazság, de ameddig nem megoldott minden otthon távfűtése, valamint az alternatív rendszerek (nap, szél, víz, geotermikus) nehezen elérhetők, addig marad a régi módi. Ha okosan használódik fel a kazánszén, akkor nincs ezzel semmi probléma, ugyanis hosszú évszázadokon át tüzeltek minden modern technikai berendezés nélkül ezzel és még mindig itt vagyunk.

A modern tűzterek és magasra nyúlt kémények olyan hatásfokkal dolgoznak, hogy minimális szennyezőanyag (kén oxidok, nagyméretű hamuszemcsék) jutnak ki a környezetbe. Ezeket a tényeket figyelembe véve, nem meglepő, hogy a kazánszén újra reneszánszát éli és egyre több háztartásban ez képezi a téli tüzelés alapját. Használjuk mi is bátran, mert megtérülő befektetés!