Mit tartogat a klienseknek a távirányító bolt?

Távirányító bolt

A kezdeti, komplexnek nem mondható távirányítók csak néhány funkcióval rendelkeztek és csakis az alap dolgokat lehetett velük kontrollálni, mint például a bekapcsolás, illetve a csatornák váltása. Napjainkra már annyi mindent képesek ezek irányítani és annyi típus vehető meg, hogy a távirányító bolt polcai roskadoznak a készlettől. Ezen eszközök elterjedése akkor kezdődött, amikor a gyártók a funkciók közé emelték a hang szabályozását is.

Később felbukkantak a némító, a teletext, az időzítő, a léptető, a menü, a programozó gombok is, amik valóban bonyolultabb szerkezetté tették ezeket a kütyüket, alig egy évtized alatt. Ezek aztán eljutottak arra a szinte, hogy a modern ember sem mindig tudja, hogy épp mi mire való. A távirányító bolt is számos olyan komplex kütyüt kínál, amelynek a használata előtt bizony tanácsos elolvasni az útmutatót.

Manapság egyre elterjedtebb a több berendezést is vezérlő tartozékok, amelyek a távirányító bolt egyik legfelkapottabb terméke. Erre mindenképp szükség volt már a 21. században, hiszen ha a tulajdonos jobban belegondol, akkor számtalan elektromos berendezés működik a lakásban távirányítóval. A televízión kívül a HiFi és hangrendszer, a set-top box, a DVD-lejátszó, a rádió, a klíma és még a világítás is ezzel kezelhető.

Nem is meglepő hát, hogy a távirányító bolt rengeteg olyan típust kínál, amivel egyszerre több rendszert is irányítani lehet. Kétségtelen, hogy ha nem léteznének ezek az intelligens, okos kellékek, akkor az ember élete még bonyolultabb és nehezebb lenne, ugyanis rengeteg bajjal járna 5-6 távirányító közül megtalálni azt, amelyik a légkondit vagy a garázsajtót irányítja.