Inzulinrezisztencia mozgás csak módjával!

Inzulinrezisztencia

Ha megfigyelték, biztosan észrevették, hogy bármilyen betegség esetében a doktorok a mozgást is ajánlják a betegeknek. Így van ez az inzulinrezisztencia esetében is, aminek tulajdonképpen négy alappillére van, az étrend, a mozgás, a gyógyszer és a lelki okok. Ezeket dr. Benkő Éva, akit a drbenkoeva.hu weboldalon ismerhet meg, másik nyolc pillérrel egészített ki. A jelenlegi orvosi ajánlások második alappillére a mozgás. Az inzulinrezisztencia mozgás nélkül olyan, mint egy ház megfelelő alapozás nélkül.

Egyszerűen az a helyzet, hogyha nem mozog, biztosan beteg marad. Inzulinrezisztencia esetében ajánlott a kardio edzés és az izomépítés. Amennyiben a beteg nem kedveli a különböző edzőtermeket, akkor tanácsos edzéseket végeznie más módon. Például a túrázás és a tánc is kiváló inzulinrezisztencia mozgás. Azért van szükség az inzulinrezisztencia mozgás rendszeres végzésére, mert edzés közben az inzulin receptorok a húszszorosára emelkednek és nincs olyan gyógyszer, ami ezt az eredményt elérné.

Egyetlen baj van ezzel csak, mégpedig az, hogy 24-48 órán keresztül tart, ezután visszaromlik a receptorok érzékenysége, úgyhogy ezért van szükség a rendszeres sportolásra. Jogosan teheti most fel a kérdést, hogy milyen eredményeket érhet el az inzulinrezisztencia edzések által? Nos, elsősorban lényegesen kiegyensúlyozottabbá válik, kevésbé fogja magát fáradtnak érezni, javul a munkahelyi teljesítménye, illetve a vércukor- és inzulingörbéje is.

Arra azonban vigyáznia kell, hogy ne túl sokat sportoljon, mert ez túledzettséghez vezet, aminek kellemetlen következményei lehetnek! Ezek közül meg kell említeni, hogy romlik az inzulinrezisztencia, ez pedig hízáshoz vezet, emelkedik az ébredési pulzus, állandósul a levertség, a kimerültség érzése, romlik a koncentráció, gyengül az immunrendszer, felléphetnek izom- és ízületi sérülések, illetve a nőknél felborulhat a menstruációs ciklus. Inzulinrezisztencia esetén többféle sportot is lehet végezni, de csak módjával! Itt is érvényesül az, hogy a kevesebb néha több.