A whiskey népszerűségnek örvend

Whiskey

Gabonából készül, majd tölgyfahordóban érlelődik. A története Skóciából, illetve Írországból indul. Melyik italról van szó? Igen, jól gondolja, a whiskey az! Ma már Észak-Amerikában is sok helyen gyártják ezt az italt. Szinte mindenhol másféle szabályok vonatkoznak az elkészítésére. Vannak olyan országok, ahol több éven át kell érlelni, máshol pedig ez egyáltalán nem kötelező.

Az is sokat számít, hogy pontosan milyen gabonából (búza, árpa, rozs, stb.) történik az előállítása. Ennél fogva, ma már rengetegféle változat áll a vevők rendelkezésére. Az italneked.hu weboldalon kapható árpából és kristálytiszta vízből készült Jameson ír whiskey, ami fűszeres, édeskés ízzel rendelkezik. Háromszoros lepárláson megy keresztül, mielőtt a boltokba kerül.

A blended, vagyis a kevert kategóriában szerepel a másik nagy kedvenc, a Johnnie Walker. Ez a típus rengetegféle összetevőt tartalmaz. Skót eredetű és igen jó minőséggel rendelkezik. Érdemes megemlítenünk a The Famous Grouse nevet is, ami Skócia másik kedvenc italának számít. Füstös íze van, tehát elsősorban ez adja a különlegességét. A whiskey kissé édeskésebb ízben is megvehető, a skót Ballantine’s kínálatában. Ne feledkezzünk meg a kanadai italok megemlítéséről sem!

Itt a Black Velvet nevű változatot lehet megvenni, ami rozs, illetve kristálytiszta víz felhasználásával készül. A Canadian Special Old pedig kukoricából, árpából és rozsból van. Magyarországon viszonylag ismeretlennek számít a japán whiskey. Magasabb alkoholtartalommal rendelkezik, mint az európai és amerikai társai.